Wedstrijdformat

Kwalificaties

In totaal zullen 18 kwalificatie routes aanwezig zijn die toprope geklommen worden. Zo krijgt iedereen de kans om alle routes uit te proberen en blijft het overzichtelijk.

Voor de finale dienen de finalisten wel te kunnen voorklimmen.

NKBV Puntensysteem

De puntentelling zal worden gedaan met behulp van het Wedstrijd Administratie Systeem (WAS) van de NKBV. Dit werkt als volgt:

Aan elke route is een bepaalde weging gegeven. Zo telt een 7b natuurlijk een stuk zwaarder mee dan een 5c. De score die een deelnemer voor een route behaalt, wordt relatief bepaald ten opzichte van andere deelnemers. Onderaan elke route hangt een routeschets, waarin elke greep een nummer heeft. De deelnemer geeft op een scoreformulier aan welk greepnummer hij/zij heeft bereikt in een bepaalde route. Dit wordt doorgegeven aan de wedstrijdleiding, die alle scores invult in het systeem van de NKBV. De uiteindelijke score voor een route wordt bepaald aan de hand van de greepnummers die door andere deelnemers zijn behaald. Aan de hand daarvan wordt een ranking opgesteld voor de betreffende route. Als veel deelnemers de top hebben behaald, is de route dus minder waard.  De uiteindelijke score van de deelnemer wordt bepaald aan de hand van de ranking per route, en de weging die aan elke route is gegeven. Uiteindelijk gaan de beste zes heren en de beste zes dames door naar de finale.

In de finales zijn er twee routes: één voor heren en één voor dames. De rangorde die hieruit wordt opgesteld is gebaseerd op hoe ver een klimmer/klimster in deze routes weet te komen. In het geval van gelijke scores zal de uitslag worden bepaald door het kwalificatieresultaat.